Dni zdrowego jedzenia w SP 143
W związku z Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniach od 8 do 22 listopada 2023, w naszej szkole miały miejsce działania promujące zdrowe żywienie:
Uczniowie w ramach edukacji prozdrowotnej na godzinach wychowawczych wykonywali postery informacyjne na temat min. zawartości cukrów w produktach spożywczych, czy szkodliwości konserwantów w jedzeniu a także pozornej mocy ukrytej w napojach energetycznych.
Ponadto podczas zajęć technicznych dzieci i młodzież przygotowywali własnoręcznie zestawy kanapkowe, bogate w warzywa i owoce. Praca w małych grupach zadaniowych była okazją do ćwiczeń bezpiecznego korzystania z przyborów kuchennych, ale dała też uczniom dużo zabawy i dawki kreatywności.
Kulminacją działań był ostatni dzień projektu. 22 listopada odbył się konkurs tematyczny dla klas 4-8 pod hasłem ,,Śniadaniówka doda Ci zdrówka”. Zadaniem uczestników, było przygotowanie zdrowych i pysznych zestawów śniadaniowych. Jury konkursu, oceniało odpowiednie zbilansowanie posiłku, poprawność etykiet opisujących zawartość lunchboxów oraz wrażenie estetyczne przygotowanych kompozycji żywieniowych. Prace były bardzo profesjonalnie przygotowane, dlatego członkowie komisji konkursowej mieli twardy orzech do zgryzienia. Ostatecznie klasyfikacja wyglądała następująco:
I miejsce – Zuzanna Stykowska 6a
II miejsce – Nina Winiarczyk 4c
III miejsce – Helena Grześlowska 7c
Wyróżnienie – Milena Wojewódzka 4b
Wyróżnienie – Emilia Szczepańska-Michael 4c
Fundatorem nagród było Centrum Medycyny Szkolnej – reprezentowane przez panią Annę Wiatrzyk.
Finalnie po rozstrzygnięciu konkursu, uczniowie klas 4-8 wzięli udział w Warsztacie na temat świadomego konsumowania produktów żywieniowych. Naszą szkołę tego dnia odwiedziła, bowiem Pani dietetyk Arletta Wiewióra. Podczas spotkania na sali gimnastycznej, uczniowie przekonywali się na własne oczy, min. jak wiele cukrów znajduje się w składzie popularnych produktów spożywczych. Pani dietetyk , udzielała porad i wskazówek jak świadkowie wybierać produkty z półek sklepowych , aby nasze posiłki były zdrowego i dostosowane do naszych potrzeb. Oby zdobyte dobre nawyki żywieniowe zostały z nami na dłuższy czas.
Przygotowanie:
ZESPÓŁ PRZYRODNICZY


















































































