Alergeny
Szanowni Rodzice!
Zgodnie z obowiązującym prawem jesteśmy zobowiązani dołączyć do naszego menu listę alergenów.
ALERGENY NIE SĄ SZKODLIWYMI SKŁADNIKAMI, mogą jedynie wywoływać nietolerancję u osób posiadających alergię na dany składnik.
W naszych daniach mogą występować następujące alergeny:
![]() |
1. Ziarna zbóż zawierające GLUTEN, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie |
![]() |
2. SKORUPIAKI i produkty pochodne |
![]() |
3. JAJA i produkty pochodne; |
![]() |
4. RYBY i produkty pochodne |
![]() |
5. ORZESZKI ZIEMNE (arachidowe) i produkty pochodne |
![]() |
6. SOJA i produkty pochodne |
![]() |
7. MLEKO i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
![]() |
8. ORZECHY, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego |
![]() |
9. SELER i produkty pochodne |
![]() |
10. GORCZYCA i produkty pochodne |
![]() |
11. NASIONA SEZAMU i produkty pochodne |
![]() |
12. DWUTLENEK SIARKI i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
![]() |
13. ŁUBIN i produkty pochodne |
![]() |
14. MIĘCZAKI i produkty pochodne |