Promocja Zdrowia w Światowym Dniu Jabłka w klasach 1-3
27 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. To święto ma na celu popularyzowanie zalet tego owocu, a jest ich wiele. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź i fosfor.
Nam jednak nie trzeba było tego przypominać. Wszyscy uczniowie z naszych klas byli w pełni gotowości. Podzieliliśmy się na różne aktywności. W klasach 3 powstały piękne dzieła plastyczne, przedstawiające owocujące jabłonie, piramidy żywienia i zdrowe „jabłkowe śniadania”.
Klasy pierwsze zaskoczyły nas owocowymi szaszłykami i przekąskami z jabłek. Buzie tych najmłodszych uczniów były uśmiechnięte, co świadczy o tym, że wiedzą, co jest zdrowe.
W klasach drugich również dużo się działo. Dzieci robiły w klasie jabłkowe naleśniki i szarlotki, wykorzystujące jeden ze sposobów korzystania z dobrodziejstw tych owoców. A potem…? A potem z radością częstowały swoich kolegów tymi przysmakami.
Uczniowie z klasy 2a byli na wycieczce w Największym Sadzie Europy w Fruit Family (sady i sortownia) w Sadkowie Szlacheckim. Zwiedzali tam największą sortownię jabłek w Europie, gdzie dziennie jest sortowanych 40 ton jabłek.
Mieli też możliwość zobaczyć w Tłocznii Soków „Gwiazda” cykl przerabiania jabłek na soki. Oczywiście nie mogło obyć się bez wycieczki do sadu, gdzie każdy własnoręcznie mógł napełnić swój koszyk tymi wspaniałymi owocami.
Ten dzień przyniósł wszystkim uczniom z klas 1-3 dużo wrażeń. A najważniejsze – działania te promowały zdrowy sposób odżywiania się.
Bo w myśl maksymy: „Jedno jabłko dziennie trzyma doktora z dala ode mnie”, wiemy jak należy postępować jesienią i zimą.




















































