„Gąsiorowskie kapuśniaki”
Uczniowie z klasy 1a i 2a 11 października byli na wycieczce w gospodarstwie agroturystycznym „Młyn Gąsiorowo”. W ramach warsztatów pt. „Gąsiorowskie kapuśniaki” uczniowie poznali sposoby przechowywania owoców i warzyw. Dowiedzieli się, po co kisi się kapustę i czynnie uczestniczyli w procesie kiszenia. Według staropolskiego zwyczaju ugniatali poszatkowaną kapustę w drewnianej beczce – nogami. Doskonaliliśmy umiejętności plastyczne wykonując kapuściane stemple i podnosząc swoją sprawność fizyczną podczas zawodów z kapustą w roli głównej. A na obiad nie mogło oczywiście zabraknąć prawdziwego kapuśniaku z kiełbaską i wiejskim chlebem. A jak to w wierszu J. Brzechwy była mowa:
Niech rozsądzi nas kapusta!”
„Co, kapusta?! Głowa pusta?!”
To już wiemy, że nie taka pusta. Skąd więc to niezbyt pochlebne powiedzenie? Oczywiście związane jest to z kształtem warzywa i dźwiękiem przypominającym głuchawy odgłos, który słyszymy, gdy popukamy w kapustę. A kiszona kapusta to bomba witaminowa o dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B, A, E, K. W myśl powiedzenia: „Prawdziwa rozpusta: to kwaszona kapusta”, smak kiszonej kapusty na długo zostanie w naszej pamięci!








