Uczniowie z klasy 1a na tropach smaków!
13 marca uczniowie 1a realizowali projekt pt. ”Kuchnie świata”. Ten dzień był pełen wyzwań. Najpierw odbyliśmy podróż do Wietnamu, skąd przebywająca tam właśnie nasza koleżanka zaprezentowała nam menu związane z tamtym regionem. Potem udaliśmy się do Restauracji Bałkańskiej znajdującej się na Saskiej Kępie. Głównymi celami projektu było zainteresowanie uczniów kuchnią świata, rozpowszechnienie tradycji kulinarnych, omówienie potraw tradycyjnej kuchni bałkańskiej i rozwijanie poczucia smaku i estetyki kulinarnej. Kuchnia bałkańska to połączenie smaków Wschodu i Zachodu.
Pod okiem Wspaniałego Szefa Kuchni, rodowitego Serba, gotującego z sercem, który dba o to, by potrawy cieszyły nie tylko smakiem, ale i wyglądem, przygotowaliśmy Gibanicę z ciasta filo. Gibanica to tradycyjny serbski placek, uwielbiany na całym Półwyspie Bałkańskim. Przygotowuje się go zarówno na co dzień, jak i podaje na świątecznym stole. Podstawą dania jest ciasto filo, a także nadzienie w postaci kwaśnego mleka i twardego sera. Wychodzi bardzo miękki, soczysty. Po prostu pycha. Kolejną potrawą była sałatka ziemniaczana, a jako dodatek Lepinja, czyli pyszny bałkański chleb, dodawany do cevapcici lub dań z grilla.
To były niezapomniane doznania. A jak powiedział Anthelme Brillat-Savarin, “Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. Chyba jest w tym dużo prawdy!