Warsztaty chemiczne także u pierwszaków!
Czy cytryna jest kwaśna? Oczywiście, że tak. Ale czy czerwona kapusta może mieć PecHa? I to jakiego! O tych i o innych właściwościach czerwonej kapusty mieli okazję przekonać się uczniowie klasy 1c, który wcielili się w rolę prawdziwych badaczy i być może przyszłych chemików. Mając na uwadze zasady bezpieczeństwa, sprawdzaliśmy odczyny cytryny, kapusty, sody oczyszczonej oraz odplamiacza. Poznaliśmy skalę PH oraz możliwe do uzyskania kolory, które wchodzą w reakcje. Kto by pomyślał, że pierwszaki będą oceniały, czy dana substancja ma odczyn kwasowy czy zasadowy! Ale czy coś stoi na przeszkodzie? Mając skrzydła, próbujmy rozwijać je już teraz, a kto wie, może w przyszłości ktoś z tych wspaniałych dzieciaków odkryje to, na co ludzkość czekała całe dekady. A wszystko dzięki warsztatom, w których pewna kapusta miała PecHa. 🙂Serdecznie dziękujemy Fundacji Rozwoju Rodziny RoRo za tak ciekawe warsztaty.









