Szkoła Podstawowa nr 143 im. Stefana Starzyńskiego w Warszawie
Prace uczniówProjektyWydarzeniaŻycie szkoły

Nauka od kuchni

12 MARCA z okazji Święta Matematyki zorganizowaliśmy w Naszej Szkole projekt naukowy „Nauka od kuchni”
 
Celem projektu było ukazanie, jak wiele zjawisk naukowych można zaobserwować i zrozumieć, korzystając z prostych eksperymentów w kuchni.
Zaprosiliśmy uczniów klas II – VI do „Kuchennego laboratorium”, by rozbudzić ich ciekawość i zainteresować światem nauki wokół nas.
Tego dnia korytarz I pietra zamienił się w Kuchenną Ścieżkę Naukową. Uczniowie mogli wykonywać ćwiczenia i doświadczenia, stawiać hipotezy, sprawdzać, czy potrafią szacować i przewidywać reakcje, dokonywać pomiarów i wyciągać wnioski.
W naszym Kuchennym Laboratorium zmieściło się aż 19 stanowisk:
 
Mistrzowie Obróbki Warzyw i Owoców
Odkryj, ile tracisz, obierając warzywa i owoce!
Mierz czas i wagę, by minimalizować straty.
Zastanów się, ile czasu zajmie obranie 10 marchewek czy 100 ziemniaków.
Mistrzostwo w Zapełnianiu Pojemników
Który kształt pojemnika pomieści więcej?
Eksperymentuj z objętością różnych brył i wnioskuj.
Słodkie Eksperymenty z Cukrem
Oszacuj, ile cukru zmieści się w cukiernicy.
Doświadcz, waż i wyciągaj wnioski.
Sprawdź masę cukru w różnych postaciach
Tajemnice Litra i Mililitra
Porównuj różne miary kuchenne.
Zrozum, ile mililitrów mieści się w litrze i jak to się ma do objętości.
Ile waży jajko? Ile waży 100 „żelkowych misiów”?
Oszacuj masę różnych produktów.
Sprawdzaj za pomocą wagi i kalkulatora
Wykorzystaj metodę pytań Fermiego.
Nakrywanie Stołu
Układaj nakrycia według instrukcji i sprawdzaj poprawność.
Artystyczne Pizze i Torty
Dekoruj pizzę i “torty” z mozaiki z zachowaniem symetrii.
Pieprz, sól, cukier i inne przyprawy
Sprawdź, jak oddzielić drobinki pieprzu od soli
Zbadaj, co jest cięższe – znajdź sposób, by to sprawdzić
Wiosenne Porządki w Spiżarni
Sortuj produkty według daty ważności.
Groch, Fasola, Soczewica
Porównuj ilości, masy i objętości różnych mieszanych ziaren.
Rozwiązuj problemy proporcjonalnego układania ziaren.
Naleśnikowe Zagadki Matematyczne
Eksperymentuj z podziałem naleśników jednym prostym cięciem na dwie równe części
Sprawdź, jak jednym prostym cięciem da się podzielić na równe części dwa naleśniki dowolnie leżące obok siebie?
Lampa Lawa
Dowiedz się jak to się dzieje, że w lampie wybucha wulkan
Tajemnice Cieczy Nienewtonowskiej
Poznaj zadziwiające własności tej substancji
Wędrująca Woda
Sprawdź, co sprawia, że woda wędruje
Magiczne Bańki
Spróbuj zrobić bańkę w bańce
Gasnąca świeczka
Odpowiedz na pytanie, dlaczego świeczka gaśnie
Sztuka Malowania Mozaiki
Spróbuj malowania na talerzu z „zupą mleczną”
Kaloryczne zero – Zagadki Kalorycznego Świata
Sprawdź, co musisz zrobić, by spalić kalorie
„Kalorator”
Zmierz kalorię w podanych produktach
 
60 uczniów z klas 6A, 6C, 8C, 4A, 4B, 7A i 7B oraz p. Mikołaj Karpiński autor scenariuszy zajęć z Centrum Kopernik.
 
Po tej przygodzie uczniowie mogli sprawdzić swoją wiedzę i umiejętności matematyczne i przyrodnicze, rozwiązując zadania o tematyce kulinarnej.
I choć zadania były dość trudne, opłacało się je wykonać, ponieważ za każde poprawnie rozwiązane zadanie uczniowie otrzymywali banknot „100 KUBASÓW”, którego projekt wykonała Maria Wiesiołek z klasy 6A.
Przy sprawdzaniu zadań pracowało około 15 uczniów.
 
Za „zarobione” KUBASY można było ucztować w Sali 105, która tego dnia zmieniła się w prawdziwy „Bufet Królestwa Matematyki”…
 
Tego dnia „Bufet” obsługiwało 17 dziewcząt z klasy 6a, a odwiedziło go ok. 400 uczniów i 30 dorosłych. Asortyment w „Bufecie Królestwa Matematyki” był bardzo urozmaicony. Część wypieków takich jak pączki, babeczki i lemoniadę uczniowie klasy 6A przygotowywali w domach, pracując w grupach. Pozostałe potrawy przygotowywano na miejscu.
 
W stoisku z goframi zużyto:
12 słoików nutelli (przydałoby się jeszcze ok 5 – 6 słoików),
Ok. 50 sztuk jajek (przdałoby się jeszcze ok. 30 szt.)
5 słoików dżemu.
6 kg mąki.
W stoisku z pączkami – był tłum i mimo, że dostarczono 130 szt .małych pączków. skończyły się one w połowie imprezy
W stoisku z tostami i tortillami z parówkami zużyto:
ok. 2 kg szynki
3 kg sera żółtego
30 opakowań pieczywa tostowego oraz ok 50 szt. tortilli
 W stoisku z babeczkami – również był tłum – dostarczono 300 sztuk babeczek (po 100 sztuk maślanych, z czekoladą i z borówką) – przydałoby się jeszcze ok. 200 szt.
 W stoisku z lemoniadą – była długa kolejkadostarczono tu 7 baniaków z lemoniadą – każdy baniak po 5 litrów – przydałoby się jeszcze ok. 3 baniaków; 
Do przygotowania zużyto:
37 butelek z wodą,
57 cytryny
Ok. 4 kg cukru
Z każdej pięciolitrowej butelki odlano 700 ml wody i dodano 400 ml wody z cytrynką i cukrami.
wydano ok. 300 kubków z lemoniadą
W stoisku z herbatą – najczęściej pojawiali się dorośli, choć wielu uczniów również spróbowało herbatki w różnych smakach
Wydano ok. 50 herbat z cukrem i cytrynką lub sokiem.
 
 To niezwykłe przedsięwzięcie zostało zainicjowane przez Margarytę Orzechowską – nauczycielkę matematyki, która było pomysłodawcą imprezy.
Przedsięwzięcie to wymagało ogromnego zaangażowania Nauczycieli, Pracowników Szkoły i Uczniów oraz Rodziców z klasy 6A i 4C.
To wspaniałe wydarzenie nie odbyłoby się, gdyby nie Rodzice. Rada Rodziców sfinansowała 90% całości kosztów przedsięwzięcia – ok. 2 tysięcy złotych i pomogli w zrobieniu i dostarczeniu zakupów – ogromne podziękowania!!!
 
Współorganizatorzy imprezy:
Anna Pawłowska – pomysłodawczyni stanowisk chemicznych
Oksana Tarasiuk – wybór i przygotowanie zadań matematycznych, pomoc w organizacji stanowisk
Żaneta Oklesińska – pomysłodawczyni stanowisk przyrodniczych
Ewa Zwierzchowska – organizacja logistyki wydarzenia
Dorota Dominko – Boruc – organizacja logistyki wydarzenia
Maciej Wroniszewski – autor plakatu,  filmowego reportażu i fotoreportażu z wydarzenia
Konrad Urbański – udział w tworzeniu reportażu z wydarzenia
Magdalena Lewandowska – pomoc w organizacji stanowisk
Magdalena Wojnarowska – pomoc w organizacji podczas wydarzenia
Renata Grzegrzółka – wydruk i przygotowanie banknotów
Mikołaj Karpiński – wsparcie przy organizacji i pomysłach na stanowiska
Eliza Kasprowicz i Mariusz Gardziński – organizacja zaopatrzenia
Karolina Łydzińska – przygotowanie paczków – nadzór nad „cukiernikami” – chłopcami z klasy 6a, pomoc w zakupach i organizacji bufetu
Angelika Bielecka – pomoc w zakupach i organizacji bufetu
Anna Hackiewicz – pomoc w zakupach i organizacji bufetu
Kinga Knap – Siewierska – przygotowanie babeczek – nadzór nad „cukiernikami” – dziewczynkami z klasy 6a
Michał Łubisz – przygotowanie lemoniady – nadzór nad „producentkami” – dziewczynkami z klasy 6a
Pani Ania i Pani Irina – pomoc techniczna w opanowaniu porządku i czystości podczas wydarzenia
 
Dziękujemy za ogromne wsparcie i pomoc.
Jak widać z obszernej relacji realizacja projektu „Nauka od kuchni” była dużym przedsięwzięciem.
Mamy nadzieję, że impreza podobała się wszystkim Uczniom.
Do zobaczenia za rok 😊

Nauczyciele Nauk Przyrodniczych z Naszej Szkoły
i Rada Rodziców SP143
Skip to content